U bent hier

Het huwelijk in de multiculturele samenleving

Datum: 
vrijdag 03 oktober 2003

Beschrijving

In 2003 bestond de NVD 75 jaar. Ter gelegenheid hiervan organiseerde de NVD, in samenwerking met het NIDI en de Nederlandse Gezinsraad (NGR) een congres met als thema ‘Het huwelijk in de multiculturele samenleving'. In het ochtendgedeelte werd dit thema in een internationaal perspectief geplaatst. Keynote sprekers waren David Coleman (Oxford University) en Valerie Oppenheimer (University of California). David Coleman ging in op de rol van het huwelijk in de ontwikkeling van etnische minderhedenpopulaties in verschillende Europese landen. De lezing van Valerie Oppenheimer richtte zich op de huidige Noord-Amerikaanse discussie over de teruggang van het huwelijk.

Centraal in het middaggedeelte stond de problematiek rondom migratie- en gemengde huwelijken in Nederland, in de vorm van drie lezingen en een NGR-debat. De middagsprekers waren Dienke Hondius (EUR), Betty de Hart (KUN) en Erna Hooghiemstra (NGR). Dienke Hondius besteedde aandacht aan de beeldvorming over gemengde huwelijken vanaf de 16e eeuw tot heden. In de lezing van Betty de Hart kwam de invloed van het nationaliteitsrecht en vreemdelingenrecht op gemengde relaties aan de orde. Erna Hooghiemstra deed verslag van haar onderzoek naar partnerkeuze van Turken en Marokkanen in Nederland. Het NGR-debat had als titel ‘Multicultureel trouwen: tussen privé-beslissing en maatschappelijk belang' en werd geleid door actrice, cabaretière en columniste Funda Müjde. De dag werd feestelijk afgesloten met een diner ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan van de NVD.

Voorafgaand aan het congres is er een speciaal Demos-nummer over het thema uitgebracht (Demos, jaargang 19, augustus 2003). Daarnaast zijn de bijdragen van vier sprekers van het jubileumcongres, die van David Coleman, Valerie Oppenheimer, Betty de Hart en Erna Hooghiemstra, gebundeld in een speciale boekaflevering van Bevolking en Gezin (jaargang 33, 2004, nummer 2). In dit nummer zijn bovendien twee extra bijdragen opgenomen: een bijdrage van Marlou Schrover (Universiteit Leiden) over het huwelijksgedrag van migranten in de 19e eeuw en een bijdrage van Mila van Huis en Liesbeth Steenhof (CBS) over de huidige echtscheidingskansen van allochtonen en Nederlanders.