You are here

Nederlandse Demografiedag 2013

Date: 
Wednesday 27 November 2013
Location: 
Academiegebouw, Utrecht

Description

Op woensdag 27 november 2013 werd voor de zesde keer de Nederlandse Demografiedag georganiseerd. Deze dag staat in het teken van ontwikkelingen in de demografie en geeft onderzoekers de kans om hun werk te presenteren aan vakgenoten en geinteresseerden.

De demografiedag begon met een plenaire bijeenkomst over “Generation Y”, waarin werd ingegaan op gezondheid, vaardigheden en arbeidsmarktparticipatie van de jonge generaties in relatie met de bevolkingsvergrijzing en hoge werkloosheid. Daarna volgden drie rondes met paralelle sessies. 

Plenaire Sessie Generation Y and the labour market

De plenaire sessie werd ingeleid door Rolf van der Velden (ROA).  Rolf van der Velden is professor aan de Universiteit van Maastricht en hoofd van de afdeling Onderwijs en Loopbaan van het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA). In zijn keynote-speech getiteld Use it or lose it sprak hij over leeftijdsgerelateerde verschillen in informatieverwerkingsvaardigheden en de gevolgen daarvan in de werkomgeving. Van der Velden concludeerde dat vooral opleiding en het gebruik van vaardigheden thuis effect had op het behoud van vaardigheden. Pas daarna volgt het gebruik van vaardigheden op het werk.

Hierna sprak Paulien Bongers (TNO). Paulien Bongers is innovatiedirecteur Arbeid bij TNO en lid van de Gezondheidsraad. Daarnaast werkt ze is ze als bijzonder hoogleraar Arbeid en Gezondheid verbonden aan het VU Medisch Centrum. Zij ging dieper in op de relatie tussen gezondheid en arbeidsmarktvaardigheden bij de huidige jonge generatie, waar (mentale) gezondheid en de toegang tot de arbeidsmarkt  sterk met elkaar zijn verbonden. Ze wees specifiek op de hoge uitval door burn-out onder de lager opgeleide jongeren. TNO onderzoekt hoe deze uitval kan worden vermindert of voorkomen en concludeert dat het belangrijk is om in te zetten om emotionele intelligentie. Hiervoor zijn een aantal specifieke interventies ontwikkeld.

 

Scriptieprijs

Het Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut (NIDI) reikte dit jaar opnieuw een scriptieprijs uit t.w.v. 500 euro voor de beste scriptie. De prijs voor de beste scriptie werd door Leo van Wissen, directeur NIDI, uitgereikt aan Giuliana Zegarra voor haar scriptie 'Modeling fertility by order of birth', geschreven aan de Katholieke Universiteit Leuven (begeleid door Prof. Ester Rizzi en Antoine Pierrard).

 

Voor meer informatie kunt u terecht voor op de NVD website, of neemt u contact met ons op, e-mail: demografiedag@gmail.com

U bent van harte welkom om lid te worden van de Linkedin groep 'Dutch Demography' en de 'Demografiedag 2013' groep op facebook.

 

Met vriendelijke groet,

Organisatiecommissie demografiedag 2013,

Sanne Visser

Ellen Dingemans

Alessandra Carioli

Nina Conkova

Program

Time: 
9:15 - 9:40
Description: 
Welkom
Time: 
9:40 - 11:00
Description: 
Plenaire Sessie Generation Y: met als sprekers Rolf van de Velden (ROA) en Paulien Bongers (TNO)
Room: 
Aula
Time: 
11:00 - 11:15
Description: 
Pauze
Time: 
11:15 - 12:45
Description: 
1e ronde Parallelle sessies
Room: 
Divers
Time: 
12:45 - 14:00
Description: 
Lunch
Time: 
13:15 - 14:00
Description: 
Jaarvergadering NVD (Alleen voor NVD-leden)
Time: 
14:00 - 15:30
Description: 
2e ronde Parallelle sessies
Room: 
Divers
Time: 
15:30 - 16:00
Description: 
Pauze
Time: 
16:00 - 17:30
Description: 
3e ronde Parallelle sessies
Room: 
Divers
Time: 
17:30 - 18:30
Description: 
Afsluiting en borrel

Organisation

Chair: 
Prof. Dr. Inge Hutter
Organisation: 
NVD
Organisation committee: 
Ellen Dingemans, Alessandra Carioli, Nina Conkova and Sanne Visser
Information: 
Sanne Visser - +31 (0)50-3633783 of demografiedag@gmail.com