Aankondiging: Filmpjeswedstrijd demografie 2022

Aanleiding

De Nederlandse Vereniging voor Demografie (NVD) bevordert de verspreiding van kennis over bevolkingsvraagstukken onder brede lagen van de bevolking. Sinds het bestaan van de vereniging doet zij dit al onder wetenschappers en beleidsmedewerkers. Na het succes van eerdere edities, willen we deze kennis ook in 2022 verspreiden onder leerlingen van middelbare scholen door een filmpjeswedstrijd te organiseren.

Doelgroep

Leerlingen van de 1ste, 2e, 3e en 4e klas van vmbo, havo en vwo.

Wedstrijd

Wij nodigen leerlingen uit een filmpje (max. 3 minuten) te maken over een demografisch onderwerp, bijvoorbeeld geboorte, verhuizing, grote gezinnen, en (steeds) ouder worden. Leerlingen mogen individueel of in een groep van maximaal 5 leerlingen aan de slag. Inspiratie kunnen zij opdoen in de filmpjes van de winnaars van de filmpjeswedstrijd of in de voorbeeldfilmpjes van vorig jaar. Deze filmpjes zijn te vinden op de website van de NVD: https://www.nvdemografie.nl/news/de-winnaars-van-de-filmpjeswedstrijd-2021-zijn-bekend/

Beoordelingscriteria

De filmpjes worden beoordeeld op een aantal criteria:

Inhoud: is het onderwerp (voldoende) demografisch

Helderheid: opbouw verhaal, verstaanbaar, leesbaar, etc.

Creativiteit/originaliteit: bijv. qua keuze onderwerp/weergave/invalshoek

Prijzen

De NVD stelt drie geldprijzen ter beschikking: 1e prijs €300; 2e prijs €200; 3e prijs €100.

NB: De jury behoudt het recht om bij te weinig inzendingen geen winnaars van de wedstrijd aan te wijzen.

Inzenden

Upload de video naar YouTube en stuur voor vrijdag 23 juli 2022 de link naar info@nvdemografie.nl onder vermelding van filmpjeswedstrijd. Meer informatie kunt u terugvinden in de docentenhandleiding onderaan de pagina. 

Prijsuitreiking

Begin oktober 2022 worden de winnaars op de hoogte gebracht van de gewonnen prijs. Daarna zullen de winnaars op de website van de NVD bekend gemaakt. Docenten van de winnende teams ontvangen een uitnodiging voor de Demografiedag die op 16 november 2022 in het Academiegebouw te Utrecht plaatsvindt.

Op de hoogte blijven?

Alle informatie over de wedstrijd staat op https://www.nvdemografie.nl/activiteiten/filmpjeswedstrijd/ 

Voor vragen kunt u terecht bij de NVD (info@nvdemografie.nl).

En ten slotte kunt u zich abonneren op het gratis demografische bulletin Demos (in Dutch), of eveneens gratis op de KNAG Nieuwsbrief Onderwijs (info@knag.nl). Mocht u lid willen worden van de NVD, dan kan dat hier. Voor meer inspiratie kunt u ook nog kijken in de actuele berichten van: CBS-in-de-klas: aardrijkskunde.

English
Nederlands English