In Memoriam Nicole van der Gaag

Op 26 december 2021 is oud-bestuurslid Nicole van der Gaag overleden. Nicole was al geruime tijd ziek. Haar ziekte is haar toch nog sneller dan verwacht fataal geworden.

Nicole was sinds 2017 secretaris van het bestuur van de Vereniging. Dat heeft ze met volle toewijding gedaan tot haar gedwongen terugtreden door haar ziekte in 2020. Haar talent was om het bredere plaatje te zien, maar daarbij ook heel secuur te zijn op de details. Ze bereidde alles goed voor, dacht aan alles en liet het bepaald niet op zijn beloop. Dat zijn ideale eigenschappen voor een secretaris. Tijdens haar secretariaatsperiode zijn een aantal moeilijke dossiers tot een goed einde gekomen, zoals de vernieuwing van de ledenadministratie en de statuten. Ze was ook altijd betrokken bij de organisatie van de demografiedag.

Nicole was senior onderzoeker bij het Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut (NIDI). Haar specialiteit was de Europese regionale demografie en prognoses. Ze had een belangrijk aandeel in veel Europese onderzoeksprojecten over toekomstige demografische ontwikkelingen in de EU. Ook daarin was ze heel secuur. Ze was als geen ander in staat om fouten op te sporen in de data, in tabellen, grafieken, teksten, maar tegelijkertijd de grote lijn van het onderzoek in de gaten te houden. Met dit werk heeft ze de nodige wetenschappelijke publicaties op haar naam staan. Maar daarnaast publiceerde ze ook veel in Demos (in Dutch), over allerlei belangrijke demografische onderwerpen. Hele toegankelijke overzichtelijke stukjes over een scala aan onderwerpen waarin op begrijpelijke wijze demografische ontwikkelingen werden uitgelegd. Een greep uit de onderwerpen die zij in de loop van de jaren in Demos (in Dutch) heeft gepubliceerd, alleen of met een collega: migratie van en naar de grote steden, sociaal-economische verschillen in gezondheid, de bevolkingsontwikkeling in Afrika, transgenders, vergrijzing, bevolkingsgroei en -krimp in Europese regio’s, Europese migratie. 

We zullen Nicole blijven herinneren, als collega, maar op de eerste plaats als warm, betrokken mens. We wensen haar gezin veel sterkte toe in de komende tijd.

Leo van Wissen, voorzitter NVD

English
Nederlands English