Winnaars van de Filmpjeswedstrijd 2022

Dit jaar heeft de Nederlandse Vereniging voor Demografie (NVD) voor de vijfde keer een filmpjeswedstrijd georganiseerd, met als doel het verspreiden van demografische kennis onder leerlingen van middelbare scholen.
 
De NVD heeft dit jaar 20 filmpjes ontvangen van drie verschillende scholen.
 
De jury – bestaande uit vier bestuursleden van de NVD – was ook dit jaar weer verrast door de creativiteit en de inhoud van de filmpjes. Zij hebben verschillende beoordelingscriteria gehanteerd (zoals inhoudelijke relevantie, opnamekwaliteit, opbouw van het verhaal, attractiviteit en creativiteit).

1e prijs: Demografisch transitiemodel, door Mika van Vliet (Groene Hart Lyceum in Alphen aan den Rijn).
De jury was erg onder de indruk van het filmpje. Mika heeft het demografisch transitiemodel helder en toegankelijk uitgelegd en een creatieve manier gevonden om dit te illustreren.

Voor dit filmpje is helaas geen YouTube link aanwezig

2e prijs: Vergrijzing, door Moos, Toine, Mart en Milan (Bataafs Lyceum in
Hengelo).
De makers hebben het thema vergrijzing helder en toegankelijk uitgelegd en een creatieve manier gevonden om dit te illustreren.

3e prijs: Vrouwenvoetbal, door Thomas, Jordy, Hugo en Julian (Erasmus in Almelo).
Hoewel het thema vrouwenvoetbal geen klassiek demografisch onderwerp is, hebben deze drie leerlingen met een originele invalshoek de haakjes met demografie gevonden en demografische methodieken op het thema losgelaten. Het verhaal was helder en toegankelijk uitgelegd.

Voor dit filmpje is helaas geen YouTube link aanwezig

Nederlands
English Nederlands