[in Dutch only]
Datum: zondag 12 januari 2014
Locatie: Netherlands Environmental Assessment Agency (PBL), Den Haag
De omgeving waarin mensen wonen kan een aanzienlijke invloed hebben op de gezondheid. Het verbeteren van gezondheid door interventies op individueel niveau heeft een relatief lange traditie. Het idee dat de leefomgeving invloed heeft op de gezondheid van het individu is pas recentelijk echt populair geworden. Het bestuderen van de impact van de leefomgeving op gezondheid biedt een meer omvangrijk perspectief op determinanten van gezondheid en kan nieuwe aanknopingspunten bieden voor het verder verbeteren van de gezondheid.
Deze studie middag over leefomgeving en gezondheid beoogt een brug te slaan tussen onderzoek en praktijk. In de eerste sessie wordt een aantal wetenschappelijke benaderingen gepresenteerd om de relatie tussen gezondheid en leefomgeving beter te begrijpen. De tweede sessie is op het snijvlak van onderzoek en praktijk. Hierin wordt empirisch en praktijkgericht onderzoek gepresenteerd naar hoe verbeteringen in de leefomgeving kunnen bijdragen aan verbeteringen in gezondheid.
De organistatie van deze middag is in handen van de Nederlandse Vereniging voor Demografie (NVD), Healthy Ageing, Population and Society (HAPS) en het Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut (NIDI).
HAPS is een samenwerking tussen de afdelingen demografie, epidemiologie en sociologie van de Rijksuniversiteit Groningen. De missie van HAPS is het bevorderen van gezond ouder worden in de maatschappij door het bestuderen van sociale aspecten van het proces van gezond ouder worden, over de levensloop, gericht op interacties tussen de drie maatschappelijke niveaus: macro, meso en micro. HAPS is multidisciplinair en combineert de meer individueel gerichte aanpak van epidemiologie met de macropopulatie en sociaal-culturele benadering van demografie en de netwerk benadering van sociologie.