Seminar Door corona de stad uit?

[in Dutch only]

Datum: Donderdag 3 juni 2021, 15:00-17:00 uur

Locatie: Online via Zoom

Aanmelden? Klik hier

Sinds de start van de coronacrisis verschijnen regelmatig berichten dat wonen buiten de stad met een opleving bezig is. Thuiswerken maakt het mogelijk om verder van het werk te gaan wonen, vraagt om extra werkruimte en de drukte in steden begint mensen op de zenuwen te werken. Voor hetzelfde geld is buiten de stad meer woning beschikbaar met als bijkomend voordeel rust, ruimte en natuur. Een kleine selectie:

  • Nu.nl: ‘Randstedeling trekt door coronacrisis stad uit: ‘Heerlijk rustig hier’
  • Het Parool: ‘Is de triomf van de stad ten einde?’
  • Financieel Dagblad: ‘Corona maakt stedelingen happig op een huis in de natuur’
  • Eenvandaag: ‘Wordt corona het keerpunt voor krimpregio’s?’

Om inzicht te verkrijgen in deze trend organiseert de Nederlandse Vereniging voor Demografie in samenwerking met het Centraal Bureau voor de Statistiek, het Planbureau voor de Leefomgeving en de provincie Noord-Holland op donderdag 3 juni het seminar: ‘Door corona de stad uit?’. Drie sprekers gaan in op verhuistrends, ontwikkelingen op de woningmarkt en de toekomst van de stad. Na de presentaties gaan we in gesprek onder leiding van dagvoorzitter Marc Hanou.

1.       CBS: Niels Kooiman

Het CBS heeft de verhuizingen in 2020 in de negen maanden sinds corona vergeleken met voorgaande jaren. Niels Kooiman laat zien of verhuisbewegingen in het jaar van corona meer dan in eerdere jaren gericht zijn op regio’s buiten de Randstad.

2.       Rabobank: Carola de Groot

Carola de Groot doet regelmatig onderzoek naar waar mensen die vertrekken uit de stad een huis kopen en waar de voorkeur naar uitgaat, rijtjeshuis of appartement? Ook zal zij ingaan op de ontwikkeling van de huizenprijzen, blijven deze groeien ondanks de pandemie?

3.       PBL: Edwin Buitelaar

Edwin Buitelaar gaat in op het verleden en de toekomst van de steden. Wat waren in het verleden de gevolgen van een pandemie, wat was het effect van de opkomst van informatie- en communicatietechnologie en wat zijn de trends voor de toekomst?

Nederlands
English Nederlands