Verslag seminar arbeidsparticipatie van vluchtelingen

Op 18 november vond het door de Nederlandse Vereniging voor Demografie georganiseerde seminar plaats over de arbeidsparticipatie van vluchtelingen en de bedoelde en onbedoelde effecten van beleid.

Ids Baalbergen (UU) en Kasper Otten (WODC) presenteerden de resultaten van hun studies naar de gevolgen van het huisvestingsbeleid voor statushouders. Hierdoor wonen zij gespreid over het land en de kenmerken van de zogenoemde plaatsingsregio’s maken verschil voor de sociaal-economische positie van statushouders, ook voor de langere termijn.

De presentaties van Baalbergen en Otten kunt u hier downloaden.

Ben van Enk (WODC/EUR) lichtte zijn onderzoek toe over de mogelijke verschillen van work first en settle first beleid voor de positie van nieuwkomers: is het beter om nieuwkomers te stimuleren om zo snel mogelijk te gaan werken of is het met het oog op het vinden van kwalitatief hoogwaardiger werk en het leren van Nederlands beter om eerst vooral in te zetten op de inburgering, of is misschien een combinatie van work en settle first het beste?

De presentatie van Van Enk kunt u hier downloaden

Vardan Barsegyan en Samir Mustafa Negash (beiden WODC) onderzochten de relatie tussen het opvang- en inburgeringsbeleid op de uitstroom uit de bijstand naar werk. Langer in de opvang en vaker verhuizen tijdens de opvangperiode verkleinen de kansen op uitstroom uit de bijstand. Het afronden van inburgering draagt juist bij aan betere kansen op werk, en dat geldt in het bijzonder voor degenen die op hogere niveaus (B1 en B2 zijn ingeburgerd).

De presentatie van Barsegyan en Negash kunt u hier downloden

Monique Kremer (Adviesraad migratie/UvA) sloot de middag af. Zij wees onder meer op het belang om meer onderzoek te doen naar de ‘ontvangende samenleving’, zoals werkgevers en maatschappelijke organisaties.

De middag werd heel boeiend ingeleid en gemodererd door Jaco Dagevos. Met een betrokken publiek met onder meer vertegenwoordigers van gemeenten, Vluchtelingenwerk en COA werd op een constructieve manier van gedachten gewisseld.

De inleiding van Dagevos kunt u hier downloaden:


De Nederlandse Vereniging voor Demografie dankt Isik Kulu Glasgow (WODC) voor de perfecte organisatie en het Centraal Bureau voor de Statistiek voor de gastvrijheid en technische ondersteuning.

Nederlands
English Nederlands